Hoppa till sidans innehåll

Historia


Historia

Kortfattad historik badmintonklubben Speed 1970-2008

 

Badmintonklubben i Gävle heter BK Speed.  Klubben bildades den 1 september 1970 av spelare i Strömsbro IF:s badmintonsektion.

Den första punkten på dagordningen på det första styrelsemötet var namnfrågan. Efter lång diskussion kvarstod tre godtagbara förslag och mellan de tre förslagen förrättades så lottdragning. På så sätt gick det till när klubben fick sitt namn. ”Pappa” till förslaget var Alf Söderström som också var klubbens förste tränare.

 

De första åren höll klubben till på Maxim, för att sedan via Stenebergsskolans

idrottshall och Träffen 1976 flytta till den nybyggda idrottshallen i Andersberg.

I Andersberg har klubben också sitt kansli.

 

BK Speeds förste ordförande och starke man var Christer Olsson. Under Christers ledning avancerade Speed snabbt genom seriesystemet och nådde 1979 ända upp till kvalspel till Elitserien. Avancemang till Elitserien misslyckade dock. 1981 flyttade Christer till Uppsala för att på heltid jobba med badminton.

 

BK Speed hade fortsatt ett starkt serielag under 1980-talet och spelade i div 1 och 2. Inför säsongen 1989-90 lade de ”gamla” spelarna racketen på hyllan och Speed nystartade  med ett nytt och ungdomligt lag i div 4

Efter två säsonger gick Speed upp i div 3 där laget spelade ända fram till säsongen 2008-09 då brist på spelare gjorde att klubben för första gången sedan starten inte kunde ha något lag med i det nationella seriesystemet.

 

Speed har också från starten arrangerat nationella tävlingar och den återkommande tävlingen döptes sedermera till Sticksmashen och spelas traditionsenligt i allhelgonahelgen .När den var som störst på -90 talet med hundratalet deltagare spelades det i två hallar på lördagen och med finalspel i

Andersbergshallen på söndagen.

   

I mitten av 70-talet kom så ungdomsverksamheten i gång. Den ökade snabbt och

i slutet på -80 och i början på 90-talet var det upp mot 100 ungdomar som tränade och spelade i Speed, men då var taket nått och under några år var det t.o.m kö för att börja spela i klubben. De senaste åren har dock ungdomsverksamheten minskat och det finns idag plats för nya spelsugna ungdomar.

Motionsverksamhet med öppet hus i A-hallen på söndagseftermiddagarna startades också i början på -80talet och klubben hade under många år lag med i gävlekorpens seriesystem.

 

I Speeds klubbtidning Droppen, jodå en alldeles egen klubbtidning gavs ut under

några år i mitten på -80 talet och där redaktörerna Bäckström och Bellander speglade klubbens med och motgångar blandat med intervjuer av spelare och ledare, bitvis mycket rolig läsning.

 

 

Christer Olsson, med förflutet som förbundskapten för Svenska seniorlandslaget

och Lars ”Lalle” Sologub som varit förbundskapten för det svenska och det västtyska landslaget är de mest framgångsrika tränarna med rötter i SPEED.

 

Den individuellt mest framgångsrike spelaren har varit Conny Kihlström, som bland annat är polsk mästare i dubbel och har en 2:a plats i singel i junior-SM.

Conny och Tord Norberg är de två som blivit uttagna till juniorlandslaget

 

BK Speeds ordförande genom åren:

Christer Ohlsson           1970 -

Mats Bokström             1981 -

Christoffer Bellander    1985 -

Stig Hammarsten          1991 -

Elisabeth Sjögren          1994  -

Mats Bokström             1998 -

Maria Lundell               2002 -

Roger Nygren               2007 -

Morgan Brunila            2008 -

 

Uppdaterad: 15 JAN 2009 23:26 Skribent: Lars Bredin

Handla här och sponsra

BK Speed

sponsorhuset

 

 

Merabadminton


           Merabadminton.com

Lottningar & Resultat

 

Badminton sverige

 

 Racketspecialisten

sisu 

Postadress:
BK Speed - Badminton
Box 11096
80011 Gävle

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: morgan.brunila@telia...

Se all info